Blog

Hűsítő eperleves

Bár már vége az eperszezonnak, úgy gondolom, egy jó gyümölcsleves elengedhetetlen része a nyárnak. Ma egy családi receptet fogok megosztani veletek, melyet én a világ legfinomabb eperlevesének tartok és sok sok év alatt sem tudtam megunni! 🙂

Már egész kiskoromtól fogva a  legtöbb családi összejövetelen (akár télen is!) kötelező eleme volt az ebédnek. A titok talán az, hogy egyáltalán nem egy kis diétás fogásról beszélünk, akár desszertnek is elmenne és nincs az a mennyiség, ami belátható időn belül ne fogyna el nálunk.

Hozzávalók:

  • 1 kg eper leturmixolva (ez akár lehet fagyasztott is, mi tavasszal több doboznyi pürésített epret rakunk el, hogy egész évben készíthessünk levest)
  • 30 dkg cukor
  • 1 l tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek margarin
  • 1 ek liszt
  • 2 dl fehérbor
  • 0,5 l HULALA tejszín (fontos, hogy édesített tejszín legyen)
  • 2-3 db citrom
  • egész eper (lehet fagyasztott is)
Hűsítő eperleves
Hűsítő eperleves

A leturmixolt epret pürésítsd a 30 dkg cukorral (ha fagyasztottat használsz, előző este célszerű elővenni a hűtőből).

Ezután a tejet a 2 csomag vaníliás cukorral forrald fel, közben egy púpozott evőkanál margarint keverj ki egy púpozott evőkanál liszttel, s miután felforrt a tej, szagassd bele ezt a keveréket és hagyd kihűlni.

Ha kihűlt a tej, akkor öntsd bele a fehérbort, a tejszínt és a citromok levét, majd pépesítsed sima állagúra.

Egy fazékba szűrőn keresztül szűrd át a cukros epret és a tejes keveréket. Keverd össze és mehet bele ízlés szerint a feldarabolt eper (én kb. 50 dkg-os csomagot szoktam beledarabolni). Ha fagyasztott epret használsz, nem kell előtte felolvasztanod, a jeges eper csak jobban hűti.

Ha mindennel kész vagy, akkor irány a hűtő, majd pedig tálald hidegen!

Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni! Jó étvágyat hozzá! 🙂

 

Sziasztok! Sarolt vagyok, tőlem elsősorban gasztronómia témájú bejegyzéseket olvashattok! :) @sarooolt

Hagyj egy üzenetet

Az e-mail címed nem hozzuk nyilvánosságra. A * jellel jelölt mezők kitöltése kötelező.