Blog

Mennyei reform sütemény borongós őszi napokra

Minket is megihletett az ősz és mindenképp szerettünk volna valami nagyon őszies, rusztikus, romantikus és púderes inspirációs fotózást létrehozni, mielőtt beindul a karácsonyi őrület. Legyen szó akár eljegyzésről, szülinapról, egy hasonló meglepetéssel garantáltan emlékezetessé tehetjük az adott eseményt és meglephetjük kedvesünket.

A fotózáson kívül, most más feladatom is volt. Mint tudjátok, nagyon szeretek recepteket megreformálni, egészséges ételeket sütni-főzni, így ide is szerettem volna készíteni valami reform édességet.
Fontos volt, hogy beleilljen a rusztikus-őszies elképzelésbe és, hogy kevés hozzávalóból, könnyen el lehessen készíteni.
Így esett a választás a galette-re, azaz francia pitére, ami szerintem tökéletesen megfelel ezeknek a szempontoknak. Még formára sincs szükség, csupán a kinyújtott tésztát kell jól megpakolni szezonális gyümölcsökkel, felhajtogatni az oldalakat, betolni a sütőbe, majd várni, hogy a tökéletesen összesült fahéjas-gyümölcsös illat belengje a lakást.
Szeretném megosztani Veletek a receptjét.
Hozzávalók :
100 g zabliszt
100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
110 g hideg vaj
1/2 kk. só
30 g porcukor (nyírfacukorból)
1 tojás sárgája
60 ml hideg tej
Töltelék:
3 körte
4 szilva
2 evőkanál étkezési keményítő
citrom leve
2 teáskanál méz

 

 

 

 

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá az apró kockára vágott hideg vajat, a sót, a porcukrot, a tojás sárgáját és öntsük hozzá a hideg tejet. Fontos, hogy minden hideg legyen és az is, hogy gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Amint a tészta összeállt, fóliába csomagolva tegyük hűtőbe legalább fél órára.

Osszuk két részre, kb. 20 dkg darabonként. Az egyik részt nyújtsuk ki kb. 25 cm nagyságú kör alakúra, a másikat megint osszuk ketté a mini galette-ekhez.
Szórjuk meg őket cukorral és étkezési keményítővel úgy, hogy a szélén maradjon pár cm üres rész.
A gyümölcsöket vágjuk cikkekre, majd  díszítsük körbe a pite tészta közepét. Locsoljuk meg citromlével, csurgassunk rá egy kis mézet, majd hajtsuk fel a tészta szélét. Én még megszórtam egy kis szeletelt mandulával és fahéjjal is.
Sütőpapírra helyezve, előmelegített 180°C-os sütőbe kb. 35-40 percig süssük. Akkor jó, ha a tészta széle szép aranybarna.

Csupán ennyire egyszerű elkészíteni ezt a rusztikus finomságot. Tökéletes választás akár egy ehhez hasonló romantikus piknikhez vagy csak egy borongós őszi délutáni kávézáshoz. Most pedig az inspirációs fotózáson készült képek következnek.

Remélem mostmár Nektek is megjött a kedvetek a galette sütéshez és egy ehhez hasonló romantikus piknikhez.  Nemsokára még több képet láthattok az őszi styled shootról és ennek kivitelezéséről bővebben Noncsitól olvashattok majd. 🙂

Fotózással kapcsolatban írjatok bátran az eszter@pudermuhely.hu címre!  🙂

 

Sziasztok! Én fotósorozataimat és azokhoz tartozó storykat szeretnék megosztani Veletek. Emellett életmód témában is olvashattok tőlem. Fotózással és tanácsokkal kapcsolatban keressetek bátran! :)

Egy hozzászólás

Hagyj egy üzenetet

Az e-mail címed nem hozzuk nyilvánosságra. A * jellel jelölt mezők kitöltése kötelező.