Blog

„Megfogadtam, hogy nem leszek egy haknizó szertartásvezető!” – Interjú Majer-Kálmán Borival

Hónapokon át terveztek, ötleteltek, helyszínt bejártok, elképzelitek hol lesz a szertartás, esetleg gyertyafényben, vagy vízparton. Látjátok magatok előtt az örömszülők könnyes szemeit, a szeretteitek mosolyát, majd eljön a nagy nap, és egy jóravaló anyakönyvvezető kiskosztümben megjelenve az álomceremónia helyett egy félórás közhelycsomagot nyújt át nektek … Biztosan így képzeltétek el?

Hálásak vagyunk azért, hogy azokban az időkben lehetünk részesei az esküvői „piacnak”, amikor egyre több pár meri felvállalni a személyiségét, és tekint úgy az esküvőre, mint a szerelmük legnagyobb ünnepére. Sorra veszünk részt olyan esküvőkön, ahol akár a helyszínválasztásban, akár a dekorációban tetten érhető a két csodálatos ember egyedisége, és minden a közös történetükről mesél. Mi lenne, ha a szertartás is egy ilyen emlékezetes, csak rájuk jellemző eleme lenne a napnak, amire évek múltán is emlékeznek, és talán a vendégek is magukkal viszik egy-egy gondolatát?

Nem célunk elmarasztalni a hivatásos anyakönyvvezetők munkáját, hiszen nélkülük nem lehet törvényes házasságot kötni Magyarországon. Ezúton is köszönjük nekik! Azonban arra nincs lehetőségük, hogy valóban megismerhessék a házasulandó párt, a történetüket, és az addig elvezető út minden izgalmát és nehézségét meghallgatva, egy igazán hozzájuk szóló szöveget írhassanak. Majer-Kálmán Bori szertartásvezetővel beszélgettünk egy kávé mellett arról, hogy mit adhat hozzá a naphoz, ha ezt is profira bízzuk!

Honnan jött a lehetőség, és mióta foglalkozol esküvői szertartásvezetéssel?

A lehetőség mondhatom azt, hogy sorsszerűen érkezett. Olyan típus vagyok, aki mindig nyitottan figyeli a világot és kutatom a lehetőségeket, továbbá sosem tudok megülni a fenekemen. Van bennem egyfajta motor, ami hajt az új álmok, vágyak felé, és ha éppen nyugalmasabb időszakom lenne, akkor pirosan kezd villogni bennem a jelzőlámpa, hogy valami új dologban kellene kipróbálni magam. Talán így történt akkor is, amikor szembejött velem az esküvői szertartásvezető tanfolyam hirdetése és valahogy éreztem a zsigereimben, hogy nekem erre jelentkeznem kell. Szuper dolog, hogy a férjem mindig mindenben támogat, így bátorított, biztatott és 2018. őszén le is vizsgáztam.

Te is már házas vagy, hiszen fiatalon egybekeltetek a szerelmeddel. Milyen hatása van ennek a munkádra?

Igen, lassan 2 éve vagyunk házasok. Nem szeretem megmondani a „nagy okosságokat” az embereknek. Inkább csendes megfigyelő vagyok, aki meghallgatja a másikat, de nem szokásom bölcs tanácsokkal ellátni, hiszen nem vagyok teljes mértékben benne az adott szituációban. Így van ez az esküvőkkel is. Minden párt a szívembe zárok, bár hozzá kell tennem, hogy hihetetlen kedves emberekkel hoz össze az élet (ezért nagyon szerencsésnek érzem magam). Amikor a szertartásokon róluk és az előttük levő útról beszélek, akkor igyekszem a hétköznapi dolgokat előtérbe helyezni, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a házasság sem mindig egy habostorta … lesznek nehéz, szomorú pillanatok, de ennek ellenére ki kell egymás mellett tartani. Ezeket a gondolatokat tartom a legfontosabbnak, egyfajta útravalót adok nekik az elkövetkező évekre.

Egyre elterjedtebb szolgáltatás a Tiéd, noha a szertartásvezető nem adhatja hivatalosan össze a szerelmeseket. Ha nem lehet kiváltani ezzel az anyakönyvvezetőt, akkor miért ajánlod a pároknak, hogy felkérjenek?

Mindig odafigyelek arra, hogy ne illessem kritikával az anyakönyvvezetőket, már csak azért sem, mert találkoztam már sok olyannal, akinél éreztem, hogy tényleg a szívén viseli a szerelmesek szertartását. De sajnos elmondható, hogy az időhiány és a feltorlódott esküvők miatt egyfajta futószalaggá vált az anyakönyvvezetők előtt való polgári szertartás. Amikor elkezdtem ezt a szép hivatást, megfogadtam magamnak, hogy nem leszek egy haknizó szertartásvezető, aki nem tudja megélni az adott pillanatot, mert már éppen sietni kell a másik esküvőre. Naponta legfeljebb kettő, de inkább egy szertartást vállalok, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására, így nyugodt szívvel fel tudok készülni és kellő figyelmet tudok fordítani a párjaimra. Úgy gondolom, hogy ez a nap róluk szól, így az ő történetüket mesélem el, nekik adok olyan gondolatokat, amikre remélem évek múlva is jó szívvel fognak emlékezni. A meghittség talán a legfontosabb, hogy a szertartáson tényleg az ifjú pár története elevenedjen meg. Emellett nagyon fontos számomra a kreativitás, minél különlegesebb, minél egyedibb pillanatokat adni a menyasszonynak, a vőlegénynek és természetesen az egész násznépnek.

Hogyan zajlik a felkészülés egy esküvőre az első találkozástól kezdve? Miből inspirálódsz?

Az első találkozóra mindig egy „kuckós” kávézóba vagy cukrászdába invitálom a párt, ezzel is megalapozva azt a bizalmi légkört, ami kialakul majd a pár és köztem. Ezen a találkozón nagyvonalakban megbeszéljük, hogy mire is gondoltak, milyen ötletük van a ceremóniát illetően. Ezt követi a kedvenc részem, amikor elmesélik a történetüket. Ilyenkor mindig bocsánatot kérek tőlük, hogy nem jegyzetelek, de egyszerűen nem tudok másra figyelni, csak rájuk. Ahogy megbeszélik, hogy ki kezdje el mesélni, a másik közbevág, összenevetnek, egyszóval ez a kedvenc részem. A legnagyobb inspirációt nekem a párok adják, az első találkozó után már érzem, hogy kinek melyik gondolatommal kell majd indítani a szertartást. A második találkozóra az esküvő előtt pár héttel kerül sor, amikor megbeszélünk minden apró részletet a bevonulástól kezdve a szülőköszöntésig. Örülök, hogy a párjaim bizalmat szavaznak nekem, sokan rám bízzák a szertartás alatt szóló zenéket vagy azt, hogy szerintem melyik ceremónia illene hozzájuk.

Egyre többen kezdenek el foglalkozni szertartások levezetésével. A többi szolgáltató között mi az, ami miatt Téged érdemes választaniuk a jegyespárnak?

Igen, a bőség zavara kezd megjelenni az esküvői piacon. Nehéz kitűnni a sorból, megmutatni, hogy miben vagy jobb, különlegesebb. Az első perctől kezdve magamat adom, engedek egy kis betekintést a saját világomba, hogy jobban megismerhessenek. Ez nagy segítség tud lenni a nagy napon, amikor a párral már fél szavakból is megértjük egymást. Úgy érzem, nemcsak esküvői szertartásvezető vagyok, hanem szervező is, bármilyen kérdéssel fordulhatnak hozzám a menyasszonyok, legyen szó menyasszonyi autóbérlésről, vagy éppen az esküvői táncoktatóról. Nagyon a szívemen viselem a nagy napjukat és arra törekszem, hogy még különlegesebbé tegyem azt számukra. A saját esküvőmön is a tökéletességre törekedtem, minden apró részletre odafigyelve, ezt a maximalizmust igyekszem beépíteni a szertartásokba.

Hogyan telik egy „esküvős” napod?

Egy finom habos kávéval indítom a reggelt, átnézem a szövegemet, ráhangolódok a napra valami jó kis zenével… és elkezdek készülődni. Szeretem, ha ilyenkor egyedül vagyok, valahogy lelkileg jobban rá tudok hangolódni a délutánra, estére. Ilyenkor már tudom, hogy milyen hangulatú esküvőre érkezem, milyen stílust képvisel a pár, ennek szellemében választom ki a „stylingomat.” Elkészítem a hajamat, sminkemet (bár néha élek kedves sminkmester-és fodrász ismerősöm, Kertész Zsófi segítségével) és elindulok az esküvőre. A kocsiban bekapcsolom a kedvenc zenéimet és jókedvvel megérkezem a helyszínre.

Nektek is volt szertartásvezetőtök?

Nekünk anyakönyvvezetőnk volt, szép beszédet mondott, de végig azt éreztem, mintha egy idézetes könyv 3. fejezetét olvasná nekünk. A mai napig emlegetjük az első gondolatát, miszerint: „Mai naptól kezdve még a kávé íze is megváltozik…”. Erre azóta sem tudunk rájönni a férjemmel, hogy mit is jelenthetett, és miért szánta ezt nekünk. Bárcsak tudtam volna, hogy választhattunk volna szertartásvezetőt…

Írtad, hogy nagyon odafigyelsz arra, hogy a nagy nap stílusához illeszkedjen a megjelenésed. Milyen tippet tudnál adni a vendégeknek, hogy hogy válasszák ki az adott esküvőhöz illő ruhát?

Szerintem a legfontosabb, hogy az ember komfortosan érezze magát a ruhában, amit magára ölt, hiszen ez magabiztosságot és határozott fellépést biztosít neki. Ha tippet adhatnék, az lenne: sose feledjétek, itt nem a tiétek a főszerep. Ezzel arra szeretnék utalni, hogy nem szabad túlöltözni a menyasszonyt és a ruházat színére, stílusára is nagyon fontos odafigyelni. Jó kiindulási pont lehet maga a helyszín, hiszen egy erdőközeli esküvőre nem biztos, hogy tűsarkút veszek. Manapság a párok odafigyelnek arra, hogy az esküvő minden kis részlete a lehető legnagyobb összhangban legyen, tehát a meghívó is árulkodó lehet a színvilágról és a választott stílusról.

Szépen telik be a naptárod az idei szezonra. Melyik ceremónia/helyszín lesz a legizgalmasabb eddig, és miért?

Bevallom őszintén van egy kedvenc helyszínem, nem messze Debrecentől. A neve sokat elárul: Zsindelyes Cottage. Egyszerűen jó ott lenni, a hely hangulata, a tulajdonos és személyzet kedvessége ott marasztalja az embert. Itt lesz az idei szezonban az egyik legkülönlegesebb esküvőm, a cottage melletti erdőben. Amikor a menyasszony elárulta a szertartás helyszínét és sorolta a kreatívabbnál kreatívabb ötleteit, nagyon izgatott és boldog lettem. A szertartás egyik különleges pillanata lesz, mikor a maguk által megírt szülőköszöntőt kell majd tolmácsolnom az édesanyáknak, édesapáknak. Őszinte leszek, ha rá gondolok már most meghatódom…

Ha szimpatikus lett számotokra Bori, és szívesen felkérnétek a saját esküvőtökre, keressétek őt a majerboriszertartas@gmail.com címen!

Sziasztok! Én dekorációs munkáimat és csináldmagad ötleteimet fogom megosztani veletek, valamint apró tippeket, hogy hogyan készüljetek fel a nagy napra.

3 hozzászólás

  • Andrea
    június 2nd, 2021 · Válasz

    A szertartásvezető nem használhatja a cimeres nemzetiszín szalagot, az az anyakönyvvezető hivatalos viselete, ez megtéveszti a jelenlévőket.
    Felháborítónak tartom, hogy általánosít, lehúzza az anyakönyvvezetőket, akik mellesleg legalább 2-3 órát foglalkoznak a szertartás előtt a párokkal. Nagyon sok lelkiismeretes, a Nagy Napot széppé tevő anyakönyvvezetőt ismerek.

  • Z.Andrea
    június 2nd, 2021 · Válasz

    A szertartásvezető nem használhatja a cimeres nemzetiszín szalagot, az az anyakönyvvezető hivatalos viselete, ez megtéveszti a jelenlévőket.
    Felháborítónak tartom, hogy általánosít, lehúzza az anyakönyvvezetőket, akik mellesleg legalább 2-3 órát foglalkoznak a szertartás előtt a párokkal. Nagyon sok lelkiismeretes, a Nagy Napot széppé tevő anyakönyvvezetőt ismerek.

  • Mary
    augusztus 4th, 2023 · Válasz

    A szertartásvezető az egy színházi cirkuszt vezet le, de sokszor ez kell a pároknak. Pedig az esküvő két ember összekötése nemes, s az anyakönyvvezetők jogilag képzett emberek, míg a szertartásvezetők között vannak alsóbb végzettségűek is a középiskolánál. Sajnos pénz lehúzás, ami nem kompatibilis a munkájukkal. Könnyebb így pénzt keresni! Hivatalos anyakönyvvezetők között sokan a szívükön viselik az esketéseket, méltóan adják össze őket. Anyagilag a felét sem kapják annak amit a kókler szertartásvezetők. Jó lenne ezt valahol betiltani, hogy a a címeres vagy a magyar színű szalagot se vehessék fel. Ez megalázás. Valahol ennek utánajárok, hol lehet megtiltani!

Hagyj egy üzenetet

Az e-mail címed nem hozzuk nyilvánosságra. A * jellel jelölt mezők kitöltése kötelező.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .