Recept

Összes bejegyzés ezzel a címkével.

Hódít az egészséges táplálkozás

Hódít a reform konyha és az egészséges táplálkozás. Ennek köszönhetően rengeteg képpel, és megannyi recepttel találkozunk, melyek első hallásra bonyolultnak tűnhetnek, és elrémíthetnek minket az életmódváltástól.
Viszont sokszor elég csak egy-két alapanyagot megváltoztatnunk, és máris csoda-egészséges ételeket kreálghatunk.

Hiszen erről szól az egész: reformálni a saját, egyéni ízlésünknek megfelelően az ételeket.

Ma is egy ilyen receptet hoztam nektek:

Ha unod már a zabkását, vagy glutén érzékeny vagy, biztosan tetszeni fog az alábbi recept! 🙂

Köleskása

Hozzávalók (az alaphoz)

  • 80g hántolt köles
  • 160ml víz/növényi tej
  • Eritritol/bármilyen természetes édesítő

Elkészítés

1.Tedd fel a vizet/növényi tejet a megmosott kölessel egy tálban főni, add hozzá az édesítőt, és várd meg míg felforr. Állítsd kis lángra, majd amikor már éppen csak egy kis tej fedi a kölest, tedd rá a fedőt, és zárd el a tűzhelyet. Várj 10-15 percet, mielőtt felemelnéd a tetőt, ezalatt szépen megdagad a köles.

2.Innentől már a te kreativitásodra van szabva, hogy hogyan ízesíted:

Lehet csokis, kókuszos-mandulás, almás-fahéjas, vagy akár sóskaramellás-aszalt fügés!
Ha szeretnéd,tehetsz bele fehérjeport is, egyedül arra figyelj, hogy utólag a folyadékot pótolnod kell.

A képen kókuszos,fehércsokis-fehérjeporos verziót láthattok, amit gyümölcsökkel, kókuszpehellyel,és magvakkal díszítettünk.

És hogy ne csak a szavak álljanak, beszéljenek a makrók:

 

/Az adatok, az alap köleskására vonatkoznak, vízzel, és 0kcalos édesítővel készítve/:

100 gramm 

tápértéke

kcal: 118,33

fehérje:3,67

szánhidrát:23,33

zsír:1,1

 

Karácsonyi készülődés Púder módra

A mai cikkünkben karácsonyi hangulatot teremtő recepteket, dekorációkat, dekorációs ötleteket osztunk meg Veletek. Reméljük inspirálunk vele Titeket, és mindenki talál majd a maga és esetleg barátai számára megfelelő és hasznos tippeket, ajándékötleteket így karácsony előtt!

Tovább

Erdeigyümölcsös vajkrémes cupcake és naked cake

Az inspirációs fotózásunk nem is lett volna teljes Sarolt csodás finomságai nélkül. A következőkben erre az alkalomra megálmodott édességek receptjét osszuk meg Veletek, reméljük elnyeri a tetszéseteket! 🙂

Hozzávalók (12 db cupcake-hez vagy egy tortához)

Tésztához:

• 210 g kristálycukor
• csipet só
• 3 tojás
• 120 ml olaj
• 75 ml tej
• 75 ml joghurt
• 1 csomag sütőpor
• 270 g liszt

Töltelékhez:

• 250g erdeigyümölcs mix
• 113g cukor
• 1 ek citromlé

Vajkrémhez:

• 4 tojásfehérje
• 160 g porcukor
• 300 g vaj

 

Tészta:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra. A tojássárgákat 150g cukorral habosítsuk fel, kivilágosodásig.
Lassú sebesség mellett adjuk hozzá az olajat. Ha egynemű, mehet bele a tejes joghurt, ezzel is lassan keverjük. A tojásfehérjét verjük habbá a 60 g kristálycukorral. Mikor habos mehet bele a só.
A sárgájás keverékbe mehet bele a liszt és a sütőpor összeszitálva, kanalanként adagolva.
A tojásfehérjehabot óvatosan forgassuk bele a tésztába. Ezután a masszát kanalazd muffinpapírral kibélelt formába, mehet is a sütőbe. 20-30 percig 175 fokon süssük aztán vegyük le a hőmérsékletet 155 fokra és még 20-30 perc.

Töltelék:

Tűzálló edénybe öntsük a a fagyasztott erdeigyümölcs mixet (természetesen lehet friss gyümölccsel is dolgozni), öntsük rá a cukrot, és lassú tűzön addig hevítsük, amíg levet nem ereszt a cukor pedig tökéletesen feloldódik a lében. Ekkor adjuk hozzá a citromlevet is. Kevergessük és továbbra is lassú tűzön főzzük még 10 percig majd rakjuk félre.

Vajkrém:

Gőz fölött melegítsük fel a tojásfehérjéket a cukorral, közben folyamatosan keverjük egy kézi habverővel. Ezután öntsük át a kissé habos fehérjét a robotgépbe, és verjük kemény habbá. Ezután kis kockánként hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, puha vajat, amitől a habkrém úgy tűnhet, mintha szétesett volna, de csak verjük tovább, és szép fényes, kenhető krémmé áll majd össze. A krémet töltsük habzsákba.



Összeállítás:

A megsült muffinok belsejét egy kiskanál segítségével vájjuk ki, majd ezekbe a mélyedésekbe adagoljuk a kihűlt erdeigyümölcsös tölteléket. A tetejére habzsákból spirál alakban nyomjuk rá a tölteléket.

A recept a tortához ugyanez, annyi különbséggel, hogy a tésztát nem 12 db muffinformában, hanem egy 18-as tortaformában kell megsütni. Ha megsült, vágjuk 3 részre és egy habzsákból a vajkrémet nyomjuk a tortalapok peremére. Belül kenjük meg az elkészült “lekvárral”, ezután kívülről is kenjük meg a vajkrémmel.

Az elkészült remekműveket mi a styled shoot-hoz illően zöldekkel díszítettük, de ti dekorálhatjátok igazából bármivel. Mehetnek rá virágok, gyümölcsök… minél természetesebb, annál jobb! Reméljük elégedettek lesztek Ti is a végeredménnyel, mi megkóstoltuk, fantasztikus!

Jó étvágyat hozzá! 🙂

Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy készítitek el ezeket a finomságokat Ti, így mindenképp osszátok meg velünk a tapasztalataitokat és a végeredményt! 🙂